19 mars 2025

Soa's in opmars in Europa

Soa's in opmars in Europa

Volgens het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) nemen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) in heel Europa toe. Gezien deze ontwikkelingen is gerichte actie nodig om deze zorgwekkende toename tegen te gaan. De nadruk moet liggen op preventie, uitgebreide screening en behandeling.

Net als bij hiv treft de toename van het aantal soa's alle leeftijdsgroepen van de bevolking. Er zijn wel bepaalde trends zichtbaar. Zo wordt gonorroe bijvoorbeeld meer gediagnosticeerd bij vrouwen tussen 20 en 24 jaar. Bij syfilis zijn het mannen tussen 25 en 34 jaar die het meest getroffen worden. En hoewel het aantal gevallen van chlamydia daalt, blijft het de meest gerapporteerde bacteriële soa in Europa. 

Vanwaar deze stijging?

Er zijn een aantal factoren die aan de basis van deze stijging liggen: 

  • Er worden meer soa-screeningstests uitgevoerd bij bepaalde bevolkingsgroepen en dat verklaart wellicht een deel van de stijging.
  • Er zijn veranderingen in risicovol seksueel gedrag, zoals het minder vaak gebruiken van condooms en een hoger aantal seksuele partners. 

In ieder geval is het essentieel om de toename onder de loep te nemen en passende strategieën te ontwikkelen die dit zorgwekkende fenomeen bestrijden. 

Wat kun jezelf doen? 

Om de verspreiding van soa's te voorkomen, is het essentieel dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt.  Als je seks hebt met een of meer personen bij wie je niet kunt uitsluiten dat ze besmet zijn met een soa, gebruik dan altijd (!) een condoom en/of een beflapje.

Als je een verhoogd risico loopt op een soa, moet je je regelmatig laten testen. Je apotheker staat altijd klaar om je vragen over hiv en andere soa's te beantwoorden, je advies te geven en je indien nodig door te verwijzen naar de juiste diensten. Je kunt ook online nagaan waar je je kunt laten testen

Als je besmet bent met een soa, vergeet dan niet om je te laten behandelen en je seksuele partner(s) in te lichten. Zo kunnen zij zich ook laten testen en behandelen.

Het stigma bestrijden

Helaas weerhoudt het stigma rond soa's veel mensen er nog steeds van om zich te laten testen of om aan hun partner(s) te vertellen. Bijna de helft van de mensen met een soa vertelt het niet aan vrienden of familie. Dit taboe kan er zelfs voor zorgen dat iemand die mogelijk besmet is, zich niet laat testen en behandelen.

Voor meer informatie over preventie, screening en behandeling van soa’s kan je allesoverseks.be raadplegen. 


Dernière mise à jour le  19/03/2025

© APB 2025 Editeur Responsable: Nicolas Echement

Trouver une pharmacie

Une question sur votre santé ou vos médicaments ? Demandez conseil à un pharmacien près de chez vous.

Pharmacies que vous avez précédemment consultées

Itinéraire {{item.addressDesc}}

Heures d'ouverture

{{item.pharmacyOpenInfo.openDesc.toUpperCase()}} {{item.pharmacyOpenInfo.extraInfo}}
La nuit, les pharmaciens de garde sont à votre service pour tout médicament urgent. Actuellement de garde. La nuit, les pharmaciens de garde sont à votre service pour tout médicament urgent.
lundi Veuillez contacter la pharmacie pour connaître ses heures d'ouverture
mardi
mercredi
jeudi
vendredi
samedi
dimanche

Services disponibles dans la pharmacie

{{service.desc}}

Pour des conseils personalisés, privilégiez toujours le contact en pharmacie. Si vous le souhaitez, certaines pharmacies vous permettent également de :

Prendre rendez-vous

Réservez directement un médicament ou un produit de santé

Accéder à leur site web

Dans certaines régions du pays, il faut appeler un numéro de téléphone spécifique pour savoir quelle pharmacie dispose d'un veilleur de nuit (tarif zonal)